התחלה של דבר חדש, איננה דבר קל והיא דורשת מאיתנו אנרגיות רגשיות רבות. הרצון העז לשנות, לצאת לדרך חדשה מלווה פחדים.
מהם סוגי הפחד?
1. הפחד המוכר מכולם, הפחד מכישלון - מה יקרה אם אשקיע משאבים ובסוף לא אצליח כמו שחשבתי? יש סיכוי בכלל שאצליח? מדוע עד היום לא הצלחתי? יתכן הפחד נובע מחוסר אמונה בעצמי וביכולותיי. אולי בתוך תוכי אני לא באמת מאמין שאני יכול להצליח.
2. הפחד מהצלחה - לפחד מהצלחה?? נשמע מגוחך אבל רבים מאיתנו לא באמת יודעים להתמודד עם הצלחה. מחשבות כמו למה אהפוך אם אצליח? האם אהיה בודד כשאצליח? האם מותר לי להצליח? מבקרות תדיר את זה הפוחד להצליח. יתכן והפחד נובע מהמחשבה כי לא מגיע לי להצליח.
3. הפחד מה יגידו - כל שינוי שנעשה, ילווה כמעט בתגובות מהסביבה ובחלקן לא נעימות, ביקורתיות וחשדניות. איך הוא מעז? מה הוא חושב לעצמו? שינוי ידרוש מאיתנו להתמודד עם תגובות שכאלו. או שלא....
4. הפחד לגלות בשלב מסוים שזה לא באמת מה שרציתי... מה אם, אחרי כל ההשקעה והמאמץ, אגלה כי אני לא באמת מעוניין בשינוי הזה? איך אעבור שוב את כל התהליך של שינוי?
5. הפחד מהלא מוכר, מהלא ידוע - אי-וודאות מלווה כמעט כל דבר חדש. לא ניתן לדעת מראש מה באמת יהיה, מה תהיינה התוצאות, איך ארגיש. חוסר הוודאות הזו, ההתנהלות במציאות לא מוכרת הוא לעתים מצב קשה עד כדי בלתי נסבל עבור חלק מהאנשים.
6. הפחד לשלם את המחיר - בכל החלטה, בכל דרך חדשה שנבחר נצטרך לשלם מחיר. פחד שהמחירים יהיו גבוהים מהתמורות....שהרי ""שינוי אינו מתחולל ללא גרימת אי נוחות, אפילו אם השינוי הוא מרע לטוב" ריצ'ארד הוקר....
פחדים עלולים לגרום לנו לנטוש את רעיון השינוי ופשוט לברוח. לעתים דחיית העשייה וההתקדמות לכיוון המטרה החדשה, באים לידי ביטוי באי מסוגלות לעשות דבר. לעתים, נכנס למצב של שיתוק. לפעמים נמצא עצמינו עסוקים "מעל הראש" בתכנונים, במחשבות ובהתעסקות בפרטים הקטנים, עד כדי פרפקציוניזם.
אחת הדרכים לזהות את הפחד המונע מכם לפעול, הוא לשאול שאלות:
- האם זה באמת נכון?
- מה יקרה לי אם זה יתגשם?
- מאיפה אני מכיר את התחושה הזאת?
- איך זה גורם לי להרגיש?
- איך אני יהיה בלי האמונה הזאת?
- מה הדבר הגרוע ביותר שיכול לקרות?
דרך נוספת לזהות את אותו הפחד היא לדמיין. דמיינו כי כבר התחלתם משהו חדש שמאוד רציתם. עד לפרטי פרטים. לאיפה בדיוק תהיו כשיתגשם החלום, מה תלבשו באותו הזמן, מי יהיה אתכם, עם מי תדברו ומה תגידו לו.
נסו לזהות מה אתם מרגישים. שאלו את עצמכם האם טוב לי? מה אומרים עליי? מה אם טעיתי? מה יקרה אז? מה הדבר הגרוע ביותר שיכול לקרות? על מה ויתרתי? מה הפסדתי? מה הרווחתי?